Sabtu, 19 Jun 2010

Saya Sayang Cikgu BM Saya

 
Alhamdulillah…akhirnya selesai juga menanda kertas peperiksaan tepat jam 1.05 petang .. Seminggu bercuti ditemani skrip jawapan pelajar.. Memang banyak dugaan menanda di rumah berbanding di sekolah… Inilah cuti kali pertama terpaksa mengorbankan cuti dengan menanda sahaja..Sedih? Gembira? semua ada..
Habis dakwat pen merah sebatang untuk menanda kertas

Sedar tak sedar esok dah kena balik ke Perak. 2 minggu terasa sekejap sahaja.. Lepas ini kena bersedia untuk semester ke-2..Banyak perancangan yang perlu dilaksanakan awal semester ini untuk persiapan menghadapi PMR… Tinggal tidak sampai 4 bulan sahaja untuk membuat latih tubi dan gerak gempur bagi persiapan PMR.

Secara keseluruhan peperiksaan semester kali ini sederhana… Berdasarkan semester 1 kali ini bolehlah dapat menghasilkan mentor BM yang agak menguasai dalam ilmu Tatabahasa dan juga Karangan. Walaupun masih banyak yang perlu dikuasai namun, Insya-Allah mereka sudah boleh untuk membimbing pelajar-pelajar lain dalam subjek Bahasa Melayu. Sebenarnya tidaklah sukar untuk menguasai subjek Bahasa Melayu … Pelajar memerlukan latih tubi yang banyak , formula-formula yang mudah untuk mengingat .. dan juga teknik yang betul dalam penulisan. Teringat zaman sekolah dahulu… mata pelajaran bahasa Melayu antara mata pelajaran yang agak membosankan. Apa tidaknya, cikgu jarang masuk ke kelas dan apabila belajar, asyik membuat latihan karangan…"Karangan! Karangan! Karangan! Tatabahasa?? belajar juga tapi tak dapat dipraktikkan langsung.. Main tulis dan buat sahaja asalkan siap…

Namun, apabila menjejakkan kaki di KISAS.. aku dipertemukan dengan seorang guru yang sangat berdedikasi dan garang orangnya.. Sebut sahaja Cikgu Rosnaini pasti orang gerun mendengarnya.. Boleh dikatakan setiap hari pasti ada sahaja buah tangan yang perlu dibuat.. Apa dia? KARANGAN lah jawabnya... bukan sedikit..tapi 750 patah perkataan... Kalau tidak disiapkan mengaumlah jawabnya... Tidak tahan telinga mendengar setiap butiran patah perkataan yang keluar daripada mulutnya. Lenguh tangan kami kerana perlu menyiapkan karangannya dan sehingga buntu dibuatnya untuk mencari idea yang bernas dan kukuh... Apabila ada sesi pembentangan pula, habis anak muridnya menerima kutukan dan juga kritikan seandainya pembentangan tidak memuaskan. Oleh itu, untuk mengelakkan menerima kutukan atau kritikan yang sangat pedas. Maka persiapan rapi perlu dibuat sebelum memulakan sesi pembentangan..Pada mulanya memang teruk dikerjakan oleh Cikgu Rosnaini...menangis?? biasalah... Tapi, lama-kelamaan akhirnya pelajar-pelajarnya boleh berkomunikasi dengan baik dan boleh  berhujah apabila mengeluarkan pendapat... Walaupun nampak garang, namun Cikgu Rosnaini mesra dan dekat dengan pelajar... dan cikgu seumpama itulah yang sering diingat oleh pelajar kebiasaannya...Sejak itu aku mula mencintai subjek bahasa Melayu dan akhirnya "BM A" ...Alhamdulillah...

Kenangan bersama Cikgu Rosnaini...satu-satunya cikgu yang menganjurkan pertandingan bola jaring antara kelas BM yang diajarnya... semua ini untuk mengeratkan ukhuwah antara kami..
tidak pasti kelas mana yang menang...Namun apa yang penting "KERJASAMA"
"Saya Sayang Cikgu BM saya..
" TERIMA KASIH CIKGU!!!

Apabila di UPM pula... orang yang menyedarkan aku tentang pentingnya menguasai ilmu tatabahasa ialah Prof Dr. Awang Sariyan... setelah berada pada semester yang terakhir baru dapat belajar dengan  beliau.  Secara terus terang walaupun mengambil bidang Bac. Sastera Bahasa & Linguistik Melayu.. aku tidak menguasai tatabahasa sehinggalah bertemu dengan Prof Dr. Awang Sariyan.. Beliau menggunakan teknik menganalisis ayat untuk menguasai ilmu tatabahasa... Pada mulanya berpeluh jugalah apabila mendapat manuskrip daripada beliau untuk dianalisis kesalahan tatabahasanya.. Untuk mengenal pasti kesalahan memang boleh tetapi untuk memberi hujah kepada setiap kesalahan itu, memanglah tidak mampu untuk memberikannya... Rasa agak jahil dan malu juga waktu itu kerana setelah 5 semester belajar bidang itu tetapi masih belum menguuasai ilmu ini. Namun, masih belum terlewat waktu itu untuk mempelajarinya dengan baik.. Walaupun 3 bulan sahaja menuntut ilmu dengannya bukanlah bermakna habis di situ sahaja. Beliau ada menyarankan agar membeli 2 buah buku sebagai pedoman dan pegangan sebagai bakal  guru bahasa Melayu..  Bukunya bertajuk " Tertib Mengarang & Tuntunan Bahasa Asas Pegangan Pelajar ... Buku ini aku gunakan sehingga ke hari ini... Terima kasih Prof...atas tunjuk ajar yang diberikan sehingga hari ini.. Sekarang ini beliau berada di Beijing untuk mengajar pelajar yang menyambung pelajaran ke peringkat PHD..Sudah jarang menghubungi beliau.. Cuma, baru-baru ini beliau ada memberikan alamat blognya iaitu http://kembarabahasa.blogspot.com/

Alhamdulillah... setakat ini aku cuba untuk menjadikan pembelajaran Bahasa Melayu terutamanya "tatabahasa" antara pembelajaran yang sangat menarik dan menyeronokkan .. Penguasaan ilmu tatabahasa ini sangat penting dan membantu dalam penulisan karangan yang baik.  

Kuliah terakhir bersama Prof Dr. Awang Sariyan di Fakulti Bahasa Moden & Komunikasi UPM

Prof. Dr. Awang Sariyan ialah Penyandang Pertama Kursi Pengajian Melayu Kerajaan Malaysia – Republik Rakyat China di Beijing Foreign Studies University. Beliau memulakan kerjaya sebagai guru, kemudian sebagai editor dan ketua editor di firma penerbitan FEP International, pegawai penyelidik dan pegawai penyelidik kanan bahasa di Dewan Bahasa dan Pustaka Malaysia, pensyarah di Universiti Pertanian Malaysia, penolong profesor di Universiti Islam Antarbangsa Malaysia, pensyarah kanan di Universiti Brunei Darussalam, Profesor Madya di Universiti Pendidikan Sultan Idris, Pengarah Jabatan Bahasa, Dewan Bahasa dan Pustaka Malaysia, Profesor Bahasa di Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi, Universiti Putra Malaysia dan Profesor Bahasa di Akademi Pengajian Melayu, Universiti Malaya.

Beliau telah menghasilkan lebih 50 judul buku ilmiah, buku umum, buku teks dan kamus, ratusan makalah ilmiah dan lebih 1,000 makalah umum. Lebih 200 kertas kerja (termasuk ucap utama, kertas dasar, kertas kerja utama dan syarahan) telah dibentangkan di Malaysia dan di luar negara (Australia, Belanda, Indonesia, Jerman, Kampuchea, Korea, Perancis, Republik Rakyat China, Singapura, Sri Lanka, Thailand).

Dalam gerakan bahasa di peringkat negara, beliau menjadi Presiden Persatuan Linguistik Malaysia (PLM) dari tahun 2000 hingga April 2008, anggota Jawatankuasa Tetap Bahasa Melayu (JKTBM) dan anggota Jawatankuasa Bahasa Lembaga Pengelola Dewan Bahasa dan Pustaka. Di peringkat serantau, beliau sering mewakili negara dalam Majlis Bahasa Brunei Darussalam – Indonesia – Malaysia (MABBIM) dan di peringkat antarabangsa pernah menjadi anggota eksekutif Majlis Antarabangsa Bahasa Melayu (MABM).

Petikan daripada akhbar Utusan
Awang Sariyan pemegang pertama Kursi Melayu di China


BEIJING 16 Nov. - Tokoh bahasa, Prof Dr Awang Sariyan, dilantik sebagai pemegang pertama Kursi Melayu di Universiti Pengajian Asing Beijing (BSFU) mulai tahun depan.
Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Mustapa Mohamed yang kini berada di China mengesahkan pelantikan itu ketika melawat BSFU semalam.
“Dr Awang dijangka tiba di Beijing Januari depan dan ini akan memantapkan hubungan BSFU dengan dunia akademik Malaysia serta membantu perkembangan Bahasa Melayu di China,” kata Mustapa.
BSFU yang ditubuhkan 66 tahun lepas adalah pusat utama pengajian bahasa asing di China dan telah memulakan kursus Bahasa Melayu sejak 1961 dan Pusat Pengajian Melayu pada 2005.
“Kami menunggu-nunggu pelantikan ini selama 10 tahun. BSFU membuat cadangan Kursi Melayu kepada Datuk Seri Najib Tun Razak yang menjawat Menteri Pendidikan Malaysia pada tahun 1996,” kata pengarah Pusat Pengajian Melayu Prof Wu Zong Yu.

Pusat itu juga mempunyai seorang pakar dari Dewan Bahasa dan Pustaka, Norshabihah Ahmad, dan 47 penuntut tempatan yang mempelajari kursus empat tahun sebelum dianugerahi ijazah pengajian Melayu.
Ketika di BSFU, Mustapa juga bertemu dengan kumpulan perintis 10 pelajar Malaysia yang ditempatkan di BSFU untuk melanjutkan pelajaran dalam jurusan Bahasa Cina.Pelajar-pelajar lepasan Tingkatan Lima itu, terdiri daripada kaum Melayu, Cina dan India yang belajar di sekolah Cina ketika di Malaysia, ditempatkan di BSFU selama lima tahun.
“Kami akan menambah 10 pelajar setiap tahun sehingga 50 pelajar. Mereka akan pulang dan mengajar bahasa Cina,” kata Mustapa.
Beliau turut menyaksikan penyerahan sumbangan RM100,000 daripada syarikat Hai-O Enterprise Bhd dari Malaysia untuk pengajian Melayu di BSFU.

Mustapa tiba pada Isnin lalu untuk lawatan lima hari dan bertolak ke Shanghai hari ini sebelum pulang pada Ahad.

Dr Awang ketika dihubungi di Kuala Lumpur melahirkan rasa bangga dengan pelantikan itu dan dengan menyifatkan ia sebagai satu pengiktirafan kepada bangsa Melayu.

“Saya bangga dan terharu dengan pengiktirafan ini, di mana ia juga menunjukkan berlakunya satu pengangkatan darjat maruah dan tamadun Melayu,” katanya.

Beliau berkata, penubuhan Kursi Melayu di China itu merupakan satu agenda penting bukan sahaja melibatkan hubungan diplomatik antara kedua-dua negara malahan menarik minat orang asing terhadap ilmu kebudayaan dan tamadun Melayu.

“Di sana bukan saja pengajian mengenai ilmu Bahasa Melayu tetapi juga meliputi pelbagai aspek seperti sosial politik, sosioekonomi, agama dan budaya juga akan diberikan dan ini yang saya katakan satu pengangkatan darjat di Asia Timur,” katanya.
Beliau berharap pengisian kursi itu disokong kementerian-kementerian lain, dan berhasrat untuk membawa ramai pakar di Malaysia, seperti pakar ekonomi, untuk turut sama mencurahkan ilmu di China.

1 ulasan:

~biNGkiSan RinDu~ berkata...

akak!! hehe..tiba2..
akak form 6 di kisas ye dulu??
kiranya sy ni junior akak la.. =)
sy pn anak murid cg Nani..dan bulan 9 nanti insyaALLAH sy dftr masuk UPSI jurusan pendidikan BM...
hajat di hati dulu, memang teringin sangat2 nak masuk UPM macam akak..cg Nani dulu pun UPM kan??
tapi xpela..mungkin rezeki saya di UPSI..

akak sekarang dah habis belajar ke dah kerja??