Jumaat, 5 Mac 2010

SEKADAR RENUNGAN BERSAMA...


Jika kamu memancing ikan....setelah ikan itu terlekat di mata kail, hendaklah kamu mengambil terus ikan itu. Janganlah sesekali kamu lepaskan ikan itu semula ke dalam air begitu sahaja, kerana pasti akan sakit oleh bisanya ketajaman mata kailmu dan mungkin ikan itu akan menderita selagi ia hidup.

Begitulah juga setelah kamu memberi banyak pengharapan kepada seseorang....setelah dia mula menyayangimu hendaklah kamu menjaga hatinya. Jangan sesekal kamu terus meninggalkannya begitu sahaja, kerana dia akan terluka oleh kenangan bersamamu dan mungkin tidak dapat melupakan segalanya selagi dia mengingatimu.

Jika kamu menadah air biarlah berpada, jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia begitu teguh. Cukuplah ia sekadar keperluanmu....apabila sekali ia retak, tentu sukar untuk kamu menampalnya semula. Akhirnya ia dibuang....sedangkan jika kamu cuba membaikinya mungkin ia masih boleh digunakan lagi...

Begitu juga jika kamu memiliki seseorang, terimalah seadanya. Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah menganggapnya begitu istimewa. Anggaplah dia manusia biasa. Apabila sekali dia melakukan kesilapan bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya....akhirnya kamu kecewa dan meninggalkannya. Sedangkan jika kamu memaakannya boleh jadi hubungan kamu akan berterusan hingga akhirnya.

Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan yang kamu pasti membawa kebaikan kepada dirimu, memyayangimu, mengasihimu. Mengapa kamu berlengah, cuba membandingkannya dengan yang lain. Terlalu mengejar kesempurnaan. kelak, kamu akan kehilangannya apabila dia menjadi milik orang lain kamu juga yang akan menyesal.....

Tiada ulasan: